loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Content Image 3

Chiptuning, wat is het precies?

Door de motorsoftware van uw auto aan te passen (tunen), presteert uw auto beter en wordt vermogenswinst gecreëerd. Ook wordt in de meeste gevallen uw auto efficiënter in het gebruik van brandstof.

Hoe werkt chiptuning?

In uw auto zit de zogenoemde OBD poort (on board diagnose). Via deze poort kan data van uw auto worden uitgelezen, bijvoorbeeld bij het stellen van een diagnose, maar ook om data van uw auto aan te passen en terug te schrijven. Wanneer de data is uitgelezen, wordt er een bestand van gemaakt. Dit bestand kan op diverse punten worden aangepast.

Is tunen veilig?

Al onze tuningen zijn, voordat wij ze leveren, eerst uitgebreid getest op een vermogenstestbank. Hierdoor weten we wat de auto echt presteert na de tuning en of het bestand veilig voor de motor is. Op de testbank wordt bepaald wat de optimale turbodruk is en hoeveel brandstof ingespoten moet worden. Het maken van de tuningsbestanden dient dus met veel precisie en kennis te worden uitgevoerd. Dit is iets wij waar we bij Roos BMW & MINI; kwaliteit!

Kan mijn motor dit aan?

Het antwoord is JA, Wanneer een autofabrikant een motor ontwikkelt, zit er in de meeste gevallen veel meer vermogen in dan waarmee de auto uiteindelijk van de band rolt. Ze doen dit o.a. om extreme weersomstandigheden zoals kou en hitte op te vangen. In Nederland zijn dit soort extremen niet aan de orde en kan er prima extra vermogenswinst uit een motor gehaald worden zonder extra risico. Er zijn meerdere redenen waarom de fabrikant het vermogen naar beneden bijstelt:
1. Verschillende modellen van een auto krijgen dezelfde motor, maar met andere motorsoftware. Zo kan de fabrikant voordelig het vermogen per model inregelen;
2. Soms wordt het motorvermogen naar beneden afgesteld om niet te dicht bij het vermogen van een ander motor model in de buurt te komen (modellenbescherming);
3. Fabrikanten bieden ook chiptuning aan en verkopen dit later als software upgrade.

Is er extra slijtage aan de motor?

Wanneer een auto goed is getuned en deze eerst netjes op temperatuur gebracht wordt, voordat het volle vermogen wordt gevraagd, is er nagenoeg geen extra slijtage van de motor aanwezig. Het is een fabeltje dat chiptuning slecht voor de motor is. Het is wel belangrijk dat er op verstandige wijze met de auto wordt gereden, omdat de motor volledig op zijn top kan presteren en de veilige marges van de fabrikant verwijderd zijn.

Plaats inkoopverzoek

Wilt u uw huidige BMW of MINI aan ons verkopen?

Foto Uploaden (Max. 4MB)
Foto Uploaden (Max. 4MB)
Foto Uploaden (Max. 4MB)
Foto Uploaden (Max. 4MB)
Morgen Internet - Zorgeloos website